[...] podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: http://www.planeta.fm/Newsy/O-tym-sie-mowi/Mloda-kulturystka-zmarla-bo-zjadla-za-duzo-bialka-Osierocila-dwoje-dzieci Darke S1, Torok M, Duflou J. J [...]
Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]
[...] rzadko mających oparcie w faktach. Przy pisaniu tego artykułu moja wstępna ocena brzmiała: „piłka nożna należy do jednych z bardziej kontuzjogennych i niebezpiecznych dla zdrowia dyscyplin”. Czy hipoteza wytrzymała weryfikację z badaniami naukowymi – pokażę za chwilę. Kolejne dane mówią o 32,7 kontuzji na 1000 ekspozycji - w czasie gry w [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] Założycielka poradni Medfood. Jest w trakcie pisania doktoratu na SGGW. Największą radość sprawia jej realna pomoc pacjentowi. Paulina prowadzi również szkolenia z zakresu zdrowia i dietetyki w całej Polsce. Napisała książkę “Rozszyfruj swoją krew”, która cieszy się dużą popularnością. Emilia Ptak-Kasica Podobnie jak Paulina, z [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym bardziej, iż nic nie wskazuje na to, że np. duża podaż protein jest szkodliwa dla człowieka lub że kreatyna [...]
Nie jest tajemnicą, iż to, co zakazane, kusi najmocniej. Pamiętasz, jak pierwszy raz sięgałeś po alkohol czy papierosy? No właśnie. Dlatego penalizacja posiadania środków takich jak marihuana w warunkach, gdy istnieje swobodny dostęp do najcięższego kategorii narkotyku (jakim jest etanol) jest po prostu śmieszna. Marihuana może, lecz nie musi, [...]
[...] ustalić i wykluczyć innych czynników, które mogły mieć wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa dla zdrowia (jeśli nie są to tłuszcze trans). Nawet tłuszcze nasycone, uważane przez dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to [...]
[...] Tymczasem żadne z nowszych badań nie wskazują na znaczące zagrożenia płynące z konsumpcji ww. produktów. Do dzisiaj wiele osób unika masła, wybierając szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne [...]
[...] jednak nie wiemy, jak sprawdzają się w długim czasie. Ponadto, nie każdy dobrze toleruje tego rodzaju modele żywieniowe. Do tej pory nie stwierdzono, by były one groźne dla zdrowia. Odwrotnie - liczne badania, np. Bruci A i wsp., Lorenzo Romano i wsp. sugerują, że diety ketogeniczne poprawiają funkcjonowanie nerek. Intermittent fasting [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] diety opartej na spożyciu soków. W 2008 r. na łamach „Polska Times” pojawił się artykuł: „Okazuje się, że sok owocowy z kartonu, oprócz witamin, zawiera też groźne dla zdrowia pestycydy. Duże dawki tych substancji w organizmie mężczyzn wywołują bezpłodność, a u kobiet przyspieszają rozwój nowotworów. Zespół pod kierownictwem Antonia [...]
[...] po prostu jedząc mniej niż potrzebujesz. Aeroby i interwały są tylko kolejnym narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są przydatne dla poprawy zdrowia, wydolności oraz sprawności. Wniosek jest taki: im cięższa praca, tym lepsze efekty. Leniwe „cardio” zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach [...]
[...] Kumar, A.K. Abbas, J. C. Aster (wydawnictwo: Edra Urban & Partner). Zarówno posiadanie zbyt wolnego, jak i zbyt szybkiego metabolizmu, wcale nie musi być korzystne dla zdrowia, szczególnie długofalowo. Referencje: V. Kumar, A.K. Abbas, J. C. Aster; “ Robbins. PATOLOGIA” II wydanie https://sjp.pwn.pl/sjp/przemiana-materii;2510613.html Michał [...]
[...] odsetek ich stężeń - 0,025% całkowitej T4 i 0,35% całkowitej T3.” Dlatego też zaburzenia osi podwzgórze => przysadka mózgowa => tarczyca są tak groźne dla zdrowia. Im mniej potrzeba danej substancji w ustroju, tym z reguły ma silniejsze oddziaływanie. Znane są liczne przykłady osób, u których utrata wagi zależała od aktywności [...]
[...] z 20,0% do 24,2%, a wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza [...]
[...] że cukier stołowy czy węglowodany złożone są szkodliwe dla człowieka, gdy nie są nadużywane. Po prostu należy zbilansować ich ilość w diecie. Z pewnością korzystne dla zdrowia jest wykluczenie dodatkowo słodzonych napojów. Posiłki bogate w tłuszcze i białko mogą być dobrą propozycją w godzinach popołudniowych, dla osób mających problemy z [...]
[...] jesienno-zimowym, gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. Referencje: E. Mutschler „Farmakologia i toksykologia”. Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia Adequate level of vitamin D is essential for maintaining good health Cecylia Tukaj Zakład Mikroskopii Elektronowej, Akademia Medyczna w Gdańsku [...]
[...] fruktozy, zawartość wody, błonnika i innych składników. Niekoniecznie wszystkie będą miały negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę – kwestia kto je spożywa (liczy się stan zdrowia, profil hormonalny, otłuszczenie, ilość suchej masy mięśniowej), o której godzinie (insulinooporność rośnie w ciągu dnia) i w jakiej ilości (nadmiar fruktozy jest [...]